19 marca br. uczniowie naszej szkoły: Alicja Pietrzyk (III TK) oraz Piotr Ziobro (II TŻ) wzięli udział w III Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym odbywającym się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. Swoje umiejętności doskonalili wcześniej pod okiem nauczycielki zawodu mgr inż. Justyny Karnasiewicz. Konkurs został przeprowadzony w dwóch kategoriach: „Kreatywny Kucharz” i „Magiczny Stół”. Patronat Honorowy nad konkursem objął Prezydent Miasta Tarnobrzega Pan Norbert Mastalerz.
W konkursie „Kreatywny Kucharz” o tytuł mistrza walczyło 20 uczestników, którzy w trakcie kilkugodzinnego gotowania musieli przygotować dwie potrawy: przystawkę wegetariańską oraz danie główne z fileta indyka. Nasi młodzi kucharze zaproponowali indyka na szparagach w sosie żurawinowym (Ala) i cytrusowego fileta na szmaragdowej poświacie ze złocistymi kuleczkami (Piotr).
Profesjonalna i doświadczona Komisja w składzie: Pan Krzysztof Gawlik - Ekspert Kulinarny firmy RM GASTRO w Wadowicach, Pan Marcin Polus - Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Mistrz Cukiernictwa Pan Wojciech Wilk, Pan Piotr Sabala – szef kuchni w „Dworze Dwikozy” oraz członkowie honorowi: Pan Prezydent Norbert Mastalerz i Pan Piotr Wałcerz wyłoniła zwycięzców i przyznała wyróżnienia.
Choć w tym roku nasi uczniowie nie znaleźli w gronie laureatów, są zadowoleni z możliwości konkurowania z najlepszymi i zdobywania nowych doświadczeń kulinarnych.
(oprac. Lidia Bytnar)
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...