Regulamin rekrutacji
Regulamin rekrutacji do projektu Leonardo da Vinci
"Sztuka kulinarna na europejskim poziomie"
- W projekcie mogą wziąć udział uczniowie w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego i technik w zawodzie kucharz.
- Rekrutacja prowadzona będzie 21 listopada 2012 r. przez Zespół Rekrutacyjny w Zespole Szkół w Czudcu.
W skład Zespołu Rekrutacyjnego wchodzą:
- dyrektor ZS w Czudcu p. Marta Proksa
- wicedyrektor do spraw kształcenia praktycznego p. Monika Tarczyńska - Obrocka
- nauczyciele przedmiotów zawodowych p. Magdalena Farej, p. Joanna Moskwa
- nauczyciel języka obcego p. Urszula Gurbisz
- Proces rekrutacji poprzedzony będzie informacją na tablicach ogłoszeń oraz stronie internetowej szkoły.
- Kandydat jest zobowiązany do:
- pozytywnego zaliczenia testu językowego (w przypadku zdobycia przez kandydatów takiej samej ilości punktów z testu przewidziana jest rozmowa kwalifikacyjna z języka niemieckiego zawodowego),
- dostarczenia wypełnionego formularza zgłoszeniowego do 21.11.2012 roku – do Magdaleny Farej.
Zasady przydzielania punktów przy rekrutacji.
Średnia ocen z przedmiotów zawodowych z poprzedniego roku:
- do 2,9 – 0pkt
- dd 3,0 do 3,5 – 5 pkt.
- dd 3,6 do 3,9 – 10 pkt.
- dd 4,0 do 4,5 – 20 pkt.
- dd 4,6 do 5,0 – 30 pkt.
- powyżej 5,0 – 40 pkt.
Ocena z zachowania z poprzedniego roku:
- poniżej dobrej – 0 pkt
- dobra – 10 pkt.
- bardzo dobra – 20 pkt.
- wzorowa – 30 pkt.
Znajomość języka niemieckiego - na podstawie testu:
- Poniżej oceny dostatecznej – 0 pkt
- Ocena dostateczna -5 pkt.
- Ocena dobra – 10 pkt.
- Ocena bardzo dobra - 20 pkt.
- Ocena celująca – 30 pkt.
Szczególne osiągnięcia w zakresie przedmiotów zawodowych:
- udział w olimpiadzie lub konkursie z przedmiotów zawodowych na szczeblu wojewódzkim, krajowym - 10 pkt.
- tytuł finalisty lub laureata na szczeblu krajowym - 20 pkt.
- Kandydaci muszą zapoznać się z programem praktyk zawodowych i wszystkimi działaniami związanymi z realizacją projektu.
- Osoby zakwalifikowane podpisują umowę o odbycie praktyki oraz obligatoryjnie uczestniczą w przygotowaniu kulturowym, językowym i pedagogicznym.
- Rezygnacja uczestnika z udziału w projekcie:
Uczestnik ma prawo do rezygnacji z uczestnictwa w projekcie bez ponoszenia odpowiedzialności finansowej w przypadku gdy:
- rezygnacja została zgłoszona na piśmie do Dyrektora Zespołu Szkół w Czudcu w terminie do 7 dni po zakończeniu procesu rekrutacyjnego bez podania przyczyny (w przypadku osób niepełnoletnich rezygnacja musi być podpisana przez rodzica/opiekuna prawnego),
- rezygnacja następuje w przypadku ważnych powodów osobistych lub zdrowotnych w terminie do 7 dni od zaistnienia przyczyny powodującej konieczność rezygnacji. Rezygnacja musi być złożona na piśmie, do którego należy dołączyć zaświadczenie stosowne do sytuacji (np. zwolnienie lekarskie), w przypadku osób niepełnoletnich rezygnacja musi być podpisana przez rodzica/opiekuna prawnego.
- Osoby niezakwalifikowane do pierwszej 20 kandydatów w postępowaniu rekrutacyjnym utworzą listę rezerwową.
Nazwa zajęć:
- Praktyka zawodowa dla uczniów technikum w ramach Projektu LDV „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim”.
Kryteria formalne:
Uczniowie technikum w Zespole Szkół w Czudcu:
- złożenie poprawnie wypełnionego i kompletnego zestawu dokumentów zgłoszeniowych do udziału w zajęciach w ustalonych terminach rekrutacji.
Kryteria dopuszczające:
- Uczniowie: technik żywienia i gospodarstwa domowego i technik w zawodzie kucharz w Zespole Szkół w Czudcu.
Kryteria podstawowe:
- średnia ocen końcoworocznych z przedmiotów zawodowych z poprzedniej klasy,
- ocena końcoworoczna z języka niemieckiego z poprzedniej klasy,
- ocena z zachowania z poprzedniej klasy,
- pozytywna opinia wychowawcy, nauczyciela zawodu i języka obcego,
- umiejętność posługiwania się językiem niemieckim w stopniu podstawowym (sprawdzona w formie pisemnej i ustnej przez nauczyciela języka niemieckiego.
Dodatkowe informacje:
- realizacja miesięcznej praktyki będzie się odbywała w roku szkolnym 2012/2013 - 1 grupa 20 osobowa,
- w przypadku liczby kandydatów przekraczającej limit 20 najlepszych osób zostanie utworzona lista rezerwowa,
- uczniowie biorący udział w praktykach zobowiązani są do opisywania w języku niemieckim czynności wykonywanych podczas praktyki w dzienniczku praktyk,
- uczniowie biorący udział w praktykach zobowiązani są do rozwiązywania zadań modułowych (w zespołach dwuosobowych),
- w przypadku rezygnacji ucznia z praktyk na jego miejsce wskazuje się pierwszą
- w kolejności osobę z listy rezerwowej, zakwalifikowaną do zastąpienia osoby rezygnującej.