W dniach 24-26 maja 2013 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w VII edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych Ekogala zorganizowanej na rzeszowskiej hali widowiskowej "Podpromie". Tegoroczna impreza przede wszystkim promowała produkty pszczele. Ponadto można było zobaczyć i degustować rozmaite artykuły spożywcze wytwarzane bez chemii, prezentowane przez rodzimych producentów, a także 10 zagranicznych z Ukrainy, Słowacji, Czech, Węgier, Włoch i Chorwacji.
Młodzież prezentowała przygotowane na szkolnych warsztatach potrawy i napoje z produktów ekologicznych, pozyskanych od sponsorów: Bioavena ( żurek, jajka), Jasienica Rosielna (mleko, masło, maślanka, twarożek), gospodarstwo agroturystyczne pana Mariana Wójtowicza z Tułkowic (chleb, proziaki).
Pod okiem doświadczonych nauczycieli zawodu uczniowie opracowali ciekawe, a przede wszystkim zdrowe menu: żurek staropolski z kiełbasą i z jajkiem, chlebuś z masełkiem i twarogiem, proziaczki z masłem. Serwowane potrawy spotkały się z dużym zainteresowaniem i uznaniem degustujących.
Przyszli adepci zawodów gastronomicznych, poza satysfakcją z bardzo dobrze wykonanej pracy, mieli w czasie gali możliwość poznać efekty pracy firm i gospodarstw agroturystycznych posiadających certyfikaty żywności ekologicznej.
(Opracowała Agnieszka Machowska)
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...