HARMONOGRAM KURSU JĘZYKA HISZPAŃSKIEGO W RAMACH PROJEKTU ERASMUS+
pt. „Doświadczenie i praca w wiedzę wzbogaca”2018-1-PL-KA102-047586
W roku szkolnym 2018/2019 w Zespole Szkół w Czudcu realizowany będzie projekt pt. „Doświadczenie i praca w wiedzę wzbogaca” o numerze 2018-1-PL01-KA102-047586 w ramach programu ERASMUS+ „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”.
Główne cele projektu:
- rozwój kompetencji i umiejętności zawodowych z uwzględnieniem najnowszych trendów
w branży i wymagań europejskiego pracodawcy
- rozwój i ulepszenie kompetencji językowych (przełamanie barier, umiejętność komunikowania się)
- zapoznanie się z inną kulturą, mentalnością, otwarcie się na świat
- nabycie kompetencji interpersonalnych i społecznych
- zwiększenie szansy na zatrudnienie absolwenta szkoły na rynku europejskim
- uzyskanie potwierdzenia nabytych umiejętności (certyfikaty/zaświadczenia, Europass Mobilność)
W ramach projektu wsparcie otrzyma 16 uczniów klas II-IV w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczestnicy odbędą staże w Hiszpańskich restauracjach. \
Kwota dofinansowania 44 812,00 Euro.
regulamin rekrutacji erasmus 2018-19
ROZPOWSZECHNIANIE REZULTATÓW PROJEKTU " Nasza przyszłość w naszych rękach"
W dniu 29.05.2016 roku uczestnicy programu ERASMUS+ zaprezentowali w środowisku lokalnym rezultaty projetu " Nasza przyszłość w naszych rękach".
W tym dniu Ośrodek Kultury w Czudcu zorganizował Gminne obchody Dnia Matki i Dziecka na miejscowym stadionie. Uczniowie przygotowali stoisko z potrawami i napojami kuchni włoskiej , kwizy i konkursy wiedzy o Włoszech.
Zaprezentowali udział w stażu poprzez wystawę zdjęć, fotoksiążkę, ulotki, kalendarz z włoskimi przepisami.
W dniu 29.04.2016 odbyły sie już ostatnie zajęcia w pracodawców. Otrzymaliśmy certyfikaty ukończenia stażu. Pożegnalismy się i z bagażem pełnym doświadczeń wracamy do domu i szkoły.
Wolny sobotni dzień spędziliśmy na wycieczce. Poznaliśmy tym razem historię i najważniejsze zabytki Wenecji. Ogromne wrażenie wywarły na nas: Plac Świętego Marka, liczne mostki i przepływające kanałami gondole. Podziwialiśmy to miasto spacerując licznymi wąskimi uliczkami. Trochę zmęczeni, ale szczęśliwi odpłynęliśmy promem z wyspy na ląd, gdzie czekał na nas autokar do Rimini.
Praktyka - Aneta Niedziałek i Gabriel Sarna - restauracja TEATRO IN PIAZZA OSTERIA
Praktyka Patrycji Tyjewskiej i AnityRozborskiej w pizzeri BORGO ANTIKO - RIMINI
14.04.2016 - ewaluacja, sprawdzanie dzienniczków, spotkanie opiekunów z pracownikami Sistema Turismo.
"Włoskie mury pną się do góry" z udziałem polskich praktykantów.
Praktyka Żanety Złotek i Doroty Furtek.
"Praktyka uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. Przygotowując potrawy kuchni włoskiej nabywamy umiejętności zawodowe, szlifujemy języki włoski i angielski, nawiązujemy nowe kontakty".
Poniedziałek - rozpoczęliśmy nastepny tydzień praktyk - oto kilka zdjęć z pracy przyszłych techników budownictwa".
Piękną słoneczną niedzielę spędziliśmy na wycieczce kulturoznawczej. Zwiedzaliśmy Republikę SAN MARINO. Pani przewodnik opowiedział nam legedę tego najmnieszego państwa Europy. Wspaniałe przeżycie.
Poznaliśmy już nasze zakłady pracy i pracodawców u których poznawać będziemy tajniki zawodu oraz język włoski.
04.04.2016 uczniowie ZS w Czudcu rozpoczęli cztero-tygodniowy staż w ramach projektu ERASMUS+ pt. "Nasza przyszłość w naszych rękach".
Oto przygotowania do rozpoczecia praktyki.
Projekt realizowany jest w Zespole Szkół w Czudcu w okresie
od 2015-06-01 do 2016-05-31
Staż w miejscowości RIMINI we Włoszech odbędzie się
od 2016-04-04 do 29-04-2016
Główne cele projektu:
W ramach projektu wsparcie otrzyma 18 uczniów klas II-IV w zawodach: technik budownictwa, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Uczestnictwo w projekcie jest nieodpłatne
Koordynator projektu: Monika Tarczyńska-Obrocka
Koordynator szkolny projektu: Magdalena Farej
W ramach zajęć przygotowawczych do stażu odbędzie się:
Prawa i obowiązki uczestnika Projektu
1. Każdy Uczestnik ma prawo do:
2. Uczestnik zobowiązuje się do: