Kelner

Kelnerzy należą do grupy poszukiwanych pracowników w kraju i za granicą. Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej powiązanej z wiedzą zawodową przyczynia się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych absolwentów szkół kształcących w zawodach, a tym samym zapewnia im możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy. W pracy za granicą wymagane są dodatkowe umiejętności posługiwania się językiem zawodowym.

Zadania zawodowe kelnera:

  • planuje posiłki i układa proste menu,
  • organizuje przyjęcia okolicznościowe i catering,
  • przygotowuje salę konsumencką dla gości,
  • doradza i udziela konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw oraz technologii ich przyrządzania,
  • przyjmuje i rejestruje zamówienia klienta,
  • inkasuje należności, rozlicza się z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu,
  • serwuje potrawy i napoje w zakładzie gastronomicznym i na przyjęciach,
  • obsługuje gości hotelowych w restauracji i pokoju hotelowym,
  • sporządza lub kończy przyrządzanie potraw w obecności gościa,
  • organizuje i porządkuje stanowiska pracy zgodnie z zasadami ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
  • współpracuje w grupie (z kelnerami, kucharzami i pionem hotelowym),
  • zarządza zespołem kelnerów podczas obsługi kelnerskiej i ocenia ich pracę,
  • ocenia wielkość, świeżość, dekorację oraz estetykę potraw i napojów pobieranych z kuchni i bufetów przed podaniem ich konsumentowi.

 Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

Zdolności:

  • aktywność,
  • dobra pamięć,
  • kierownicze i organizatorskie,
  • koncentracja uwagi,
  • logiczne myślenie,
  • łatwość wypowiadania się,
  • myślenie twórcze,
  • organizatorskie,
  • poczucie estetyki,
  • pracowitość,
  • spostrzegawczość i podzielność uwagi,
  • sprawność manualna,
  • uczciwość,
  • wyobraźnia i myślenie twórcze,
  • wytrwałość,
  • zdolności organizatorskie.

 Cechy osobowości:

  • bezkonfliktowe współdziałanie w grupie,
  • dążenie do podnoszenia swoich umiejętności,
  • dobra pamięć,
  • dokładność i systematyczność,
  • solidność,
  • dyskrecja,
  • komunikatywność,
  • konsekwentność w działaniu,
  • kreatywność,
  • miła aparycja,
  • odporność na stres,
  • odpowiedzialność za wykonywaną pracę,
  • samodzielność,
  • uczciwość,
  • umiejętność pracy w zespole,
  • wysoka kultura osobista,
  • życzliwość.

Sprawności sensomotoryczne:

  • dobry słuch i wzrok,
  • miła aparycja,
  • prawidłowa wymowa,
  • prawidłowe widzenie barw,
  • spostrzegawczość,
  • wytrzymałość fizyczna,
  • wrażliwość i pamięć sensoryczna,
  • wytrzymałość psychofizyczna,
  • sprawność ruchowa (bez zaburzeń równowagi i świadomości),

Kelner może być zatrudniony w:

  • restauracji,
  • kawiarni,
  • barze,
  • pubie.

Dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kelnera absolwent otrzymuje po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji:

  • T.9. Wykonywanie usług kelnerskich
  • T.10. Organizacja usług gastronomicznych