26 listopada br. piętnaścioro uczniów z klas technikum żywienia wyjechało na wycieczkę dydaktyczną do Ustronia. Celem wycieczki było zapoznanie się z nowoczesnymi urządzeniami i sprzętem oraz zastosowaniem go w gastronomii.
Uczniowie po zwiedzeniu firmy RM GASTRO wzięli udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez znakomitego kucharza - pana Krzysztofa Gawlika.
Krzysztof Gawlik uzyskał prestiżowy tytuł Executive Chef na New York University of Technology. W swojej wędrówce kulinarnej poznał wiele rodzajów kuchni w świecie gastronomii. Pracował m.in.: - we włoskiej restauracji „Rottiseria” w Baassano Del Grapa, w kuchni żydowskiej „Arche Noach” w Wiedniu, był szefem kuchni i managerem w restauracjach: „Bożena B&B” w Nowym Jorku, w „Antipasti i Fandango” w Arizonie, „The Boardwallk” w Lake George.
W chwili obecnej oprócz oddawania się swojej pasji kucharskiej prowadzi szkolenia i prezentacje w zakresie obsługi pieców konwekcyjno-parowych oraz nowoczesnych technologii i urządzeń w gastronomii. Jest członkiem WACS-World Association of Chefs Societies, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Euro-Toques- Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy, Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.
Młodzież pod „okiem” światowej sławy kucharza przygotowała kilka potraw z wykorzystaniem wielu nowoczesnych urządzeń i zastosowaniem nowoczesnych technik kulinarnych, np. mięso gotowane metodą Sous-vide (w próżni), purre z kasztanów, krewetki w sosie serowo-śmietanowym, rogaliki z ciasta francuskiego i kilka innych pyszności.
Po czterogodzinnych zmaganiach, pełni wrażeń i zapału do odkrywania tajników kulinarnych wróciliśmy do domu.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...