Przygotowanie zawodowe
W miesiącach kwiecień - maj 2013 roku w ramach projektu Leonardo da Vinci „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim” grupa uczniów przygotowując się do wyjazdu na miesięczny staż do Turyngii wzięła udział w następujących kursach:
„Urządzenia i techniki stosowane w cateringu”- prowadzący Monika Tarczyńska Obrocka
Cel kursu:
- -wyjaśnienie znaczenia „catering”, rodzaje, charakterystyka,
- zapoznanie uczestników projektu z rodzajami urządzeń stosowanych w cateringu, ich budową, zasadą działania, zastosowanie,
- obsługa urządzeń i sprzętu stosowanych w cateringu,
- sposoby i techniki obsługi imprez okolicznościowych z zastosowaniem cateringu z użyciem poznanych urządzeń i sprzętu.
„Kurs gotowania” - prowadzący Justyna Karnasiewicz, Agnieszka Rybak
Cel kursu:
- przygotowanie przez uczestników projektu dwóch potraw kuchni regionalnej,
- omówienie surowców i półproduktów niezbędnych do przygotowania wybranych potraw,
- sporządzenie i omówienie dekorowania, porcjowania i ekspedycji wybranych potraw.
„Kontrola celna, kontrola sanitarno-epidemiologiczna, polisa ubezpieczeniowa”- prowadzący – Monika Tarczyńska – Obrocka
Cel szkolenia:
- wyjaśnienie celu kontroli sanitarno - epidemiologicznej,
- przypomnienie zasad HACCP w zakładach gastronomicznych, obowiązkowego posiadania aktualnych książeczek zdrowia,
- wyjaśnienie sposobu korzystania z polisy ubezpieczeniowej, Europejskiej Karty Zdrowia,
- kontrola celna.