Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technicy żywienia i usług gastronomicznych podobnie jak i inni „żywieniowcy” należą do grupy poszukiwanych pracowników w kraju i za granicą. Pracodawcy oprócz profesjonalnego przygotowania i posiadanych kwalifikacji zawodowych wysoko cenią kompetencje personalne i społeczne, jak choćby zaangażowanie w wykonywaną pracę. W pracy za granicą wymagane są dodatkowo umiejętności posługiwania się językiem obcym zawodowym. Osoby przedsiębiorcze mogą otworzyć własne zakłady gastronomiczne, w których będą zatrudniali innych.
Zadania zawodowe technika żywienia i usług gastronomicznych:
- ocenianie jakości żywności oraz warunki jej przechowywania;
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów;
- planowanie i ocena żywienia;
- opracowywanie jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia.
- dokonywanie organoleptycznej oceny potraw i napojów i ocenianie ich zgodność z przepisami.
- organizowanie i kontrolowanie produkcji gastronomicznej;
- planowanie i realizowanie usług gastronomicznych.
- dobieranie maszyn i narzędzi oraz surowców do określonej produkcji;
- prowadzenie uproszczonej rachunkowości i obliczanie opłacalności produkcji oraz stosowanie zasad marketingu.
- pobieranie próbek potraw i napojów do badań laboratoryjnych.
- kalkulowanie cen sprzedaży oraz prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej i technologicznej.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
- sprawność zmysłu smaku i węchu,
- umiejętność nawiązywania kontaktów i współdziałania w zespole,
- dobry stan zdrowia,
- zdolności manualne,
- zainteresowania przyrodnicze i ekonomiczne,
- wysoka kultura osobista i poczucie estetyki,
- poczucie odpowiedzialności,
- zdolności organizacyjne,
- odporność na stres, zwłaszcza w sytuacjach konfliktowych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w:
- obiektach zbiorowego wyżywienia,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
- organizacjach ochrony konsumenta
- obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych.
Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Powiązanie zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych z innymi zawodami
Podział zawodu na kwalifikacje umożliwia uczącemu się uzupełnianie kwalifikacji stosownie do potrzeb rynku pracy, własnych potrzeb i ambicji. Wspólne kwalifikacje mają zawody kształcone na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej i technikum.
W ZS Czudec w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych istnieje możliwość zdobycia kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów (zawód kucharz - na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej).
Dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych absolwent otrzymuje po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji:
- T.6. Sporządzanie potraw i napojów.
- T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.