20 marca 2013 r. uczennice naszej szkoły: Alicja Pietrzyk z klasy (IITK), Małgorzata Zamorska (IITK) oraz Diana Durek (IVTH) wzięły udział w Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym odbywającym się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. Swoje umiejętności doskonaliły wcześniej pod okiem nauczycieli zawodu mgr inż. Agnieszki Machowskiej, Magdaleny Farej oraz mgr inż. Justyny Karnasiewicz.
Konkurs został przeprowadzony w dwóch kategoriach: „Kreatywny Kucharz” i „Magiczny Stół”. Patronat Honorowy nad konkursem objął Prezydent Miasta Tarnobrzega Pan Norbert Mastalerz. W konkursach wzięło udział 27 uczestników ze szkół w Mielcu, Sandomierzu, Stalowej Woli, Iwoniczu Zdroju, Nowej Dębie, w Czudcu i Tarnobrzegu.
Hasłem przewodnim „Magicznego Stołu” była WIOSNA, aranżacje stołów przemawiały lekkością i szeroką paletą barw. Jury pod przewodnictwem Pana Kamila Stąporskiego – menedżera ds. gastronomii w „Dworze Dwikozy” i Pana Andrzeja Świstka - dyrektora Hotelu Rzeszów, wybrało najpiękniej zaprojektowane stoły wiosenne.
W konkursie „Kreatywny Kucharz” o tytuł mistrza walczyło 16 uczestników, którzy w trakcie kilkugodzinnego gotowania musieli przygotować trzy potrawy. Stopień trudności był bardzo wysoki, bo młodzi kucharze mieli za zadanie przyrządzić przystawkę z ryby lub owoców morza, zupę i danie zasadnicze z wykorzystaniem fileta z kaczki.
Konkurs został uświetniony pokazami tworzenia dekoracji z karmelu przez Pana Krzysztofa Wilka – właściciela cukierni „Wojciech Wilk” z Krakowa oraz pokazem baristycznym przez firmę Commercio Polska reprezentowaną przez p. Jacka Trytko – dyrektora handlowego. Profesjonalna i doświadczona Komisja w składzie: Pan Krzysztof Gawlik - Ekspert Kulinarny firmy RM GASTRO w Wadowicach, Pan Marcin Polus - Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Pan Piotr Sabala – szef kuchni w „Dworze Dwikozy” oraz członkowie honorowi: Pan Prezydent Norbert Mastalerz, Pani Anna Czaplińska i Pan Piotr Wałcerz wyłoniła zwycięzców i przyznała wyróżnienia.
Uczennica naszej szkoły Alicja Pietrzyk z klasy IITK została doceniona za kreatywność i oryginalność przygotowanych potraw i otrzymała wyróżnienie w konkursie "Kreatywny kucharz”. Gratulujemy!
(oprac. Agnieszka Machowska)