Wkrótce zakończy się w naszej szkole projekt Leonardo da Vinci, którego głównym celem było doskonalenie przez uczniów Technikum Gastronomicznego umiejętności zawodowych, pogłębianie znajomości języka niemieckiego, a także otwarcie się na nowe środowisko i nowy styl życia. Wyjazd do Turyngii poprzedzony był systematycznym przygotowaniem młodzieży na kursach języka niemieckiego oraz kursach branżowych.
Podczas pracy w niemieckich restauracjach i hotelach uczniowie mieli zapewnione wyżywienie, nocleg, bezpłatny dostęp do Internetu, otrzymywali kieszonkowe na drobne wydatki. Pod okiem fachowego personelu uczyli się sporządzania potraw i deserów według tradycyjnych przepisów kuchni Turyngii, obsługi gości restauracji, sztuki dekorowania stołów.
Po powrocie zza granicy uczniowie swoje doświadczenia i umiejętności mieli okazję zaprezentować w czasie lokalnych uroczystości, m.in. dożynek, przygotowując do degustacji poznane w Niemczech potrawy i napoje. Na podstawie zdjęć i materiałów dydaktycznych opracowali pod kierunkiem szkolnego koordynatora projektu pani Magdaleny Farej ciekawą prezentację, która ilustrowała ich pobyt na stażu w Turyngii.
Zwieńczeniem udziału uczniów w projekcie Leonardo da Vinci jest otrzymanie stosownych dokumentów – Certyfikatu i Europassu Mobilności, które potwierdzają nabyte przez nich umiejętności, a w przyszłości mogą być pomocne w poszukiwaniu zatrudnienia na polskim i zagranicznych rynkach pracy.
(oprac. Lidia Bytnar)
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...