W Zespole Szkól w Czudcu rozpoczęto realizację innowacji pedagogicznej „Slow food ... w klasie II technikum żywienia i usług gastronomicznych. Innowacja realizowana będzie w ścisłej współpracy ze środowiskiem branżowym, a w szczególności z pracodawcami. Uczniowie odbędą praktyki w restauracjach specjalizujących się w regionalnej kuchni podkarpackiej, przede wszystkim w kuchni myśliwskiej. Szkoła do tej pory nawiązała współpracę partnerską z Polskim Związkiem Łowieckim, Kołem łowieckim „Rogacz” – Niechobrz i „Bażant” – Czudec, Restauracją Zamek Dubiecko, Bistro – Serwis Rzeszów, a także Firmą Produkcyjno – Handlową KANWIL Sp. z o.o z Dębicy.
18 stycznia 2018 roku młodzież uczestniczyła w wykładzie na temat pozyskiwania i oceny towaroznawczej dziczyzny oraz w zajęciach praktycznych z obróbki wstępnej i sporządzania potraw z bażanta. Uczniowie pod okiem kucharza Janusza Pyry, szefa kuchni w restauracji Zamek Dubiecko, przygotowali szereg potraw z bażanta, m.in. rosół z bażanta z pierożkami tortellini, konfitowany filet z bażanta, roladki z bażanta, faszerowanego bażanta i pasztet z bażanta. Efekty tych zajęć można było podziwiać i smakować na noworocznym spotkaniu Aktywu Łowieckiego Rzeszowskiego Okręgu PZŁ w hotelu Prezydenckim w Rzeszowie, gdzie uroczyście podpisano porozumienie o współpracy między Zespołem Szkół w Czudcu a Polskim Związkiem Łowieckim okręg Rzeszów oraz firmą „Kanwil”. Uczniom i ich opiekunkom: mgr Joannie Moskwie i mgr Justynie Szeli życzymy wielu sukcesów w łączeniu tradycji i i innowacji kulinarnej.
Odwiedza nas 9 gości oraz 0 użytkowników.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...