Zajęcia z innowacji pedagogicznej "Slow food"

W Zespole Szkół w Czudcu odbyły się kolejne zajęcia z innowacji pedagogicznej "Slow food na przykładzie kuchni myśliwskiej i wybranych potraw regionu podkarpackiego". Tym razem nasi uczniowie pod okiem kucharza Pana Janusza Pyry przygotowywali potrawy z sarny.

W trakcie pierwszego dnia zajęć poznali zasady rozbioru tuszy sarny na elementy gastronomiczne, wykroili elementy kulinarne i zamarynowali je. Przygotowali także potrawy z delikatnej polędwicy i combra, które nie wymagały marynowania. I tak powstały: tatar z sarny, smażone polędwiczki z sarny z sosem kurkowym, karmelizowaną marchewką i kaszą w cieście francuskim, siekany comber z sarny z purée z dyni i ziołową cebulką oraz steki z combra z puree z ziemniaków i selera ioraz sosem winnym. Drugiego dnia warsztatów uczniowie samodzielnie komponowali potrawy i dodatki do nich. Efektem ich pracy były: duszony udziec sarny w sosie własnym z muffinkami warzywnymi oraz tostem francuskim, duszone polędwiczki z sarny z placuszkiem z selera i makaronem marchewkowo – dyniowym, zrazy z sarny z kluskami śląskimi, sosem borowikowym i purée z marchewki z groszkiem. Uczniowie zostali bardzo wysoko ocenieni przez opiekunów i osoby, które zostały przez nich poczęstowane przysmakami kuchni myśliwskiej.

innowacja2018_1.jpginnowacja2018_2.jpginnowacja2018_3.jpginnowacja2018_4.jpginnowacja2018_5.jpginnowacja2018_6.jpginnowacja2018_7.jpginnowacja2018_8.jpginnowacja2018_9.jpginnowacja2018_10.jpginnowacja2018_11.jpginnowacja2018_12.jpginnowacja2018_13.jpginnowacja2018_14.jpginnowacja2018_15.jpginnowacja2018_16.jpg

 

godlo-polska

Centrum Kształcenia Zawodowego

Projekt "Zawodowcy na start"

bezpieczna szkola logo

ubezpieczenie uczniów

Projekt "Podkarpacie stawia na zawodowców"

Narodowe Obchody Setnej Rocznicy Odzyskania Niepodległości

Kto jest online?

Odwiedza nas 21 gości oraz 0 użytkowników.