W Zespole Szkół w Czudcu odbyły się kolejne zajęcia z innowacji pedagogicznej "Slow food na przykładzie kuchni myśliwskiej i wybranych potraw regionu podkarpackiego". Tym razem nasi uczniowie pod okiem kucharza Pana Janusza Pyry przygotowywali potrawy z sarny.
W trakcie pierwszego dnia zajęć poznali zasady rozbioru tuszy sarny na elementy gastronomiczne, wykroili elementy kulinarne i zamarynowali je. Przygotowali także potrawy z delikatnej polędwicy i combra, które nie wymagały marynowania. I tak powstały: tatar z sarny, smażone polędwiczki z sarny z sosem kurkowym, karmelizowaną marchewką i kaszą w cieście francuskim, siekany comber z sarny z purée z dyni i ziołową cebulką oraz steki z combra z puree z ziemniaków i selera ioraz sosem winnym. Drugiego dnia warsztatów uczniowie samodzielnie komponowali potrawy i dodatki do nich. Efektem ich pracy były: duszony udziec sarny w sosie własnym z muffinkami warzywnymi oraz tostem francuskim, duszone polędwiczki z sarny z placuszkiem z selera i makaronem marchewkowo – dyniowym, zrazy z sarny z kluskami śląskimi, sosem borowikowym i purée z marchewki z groszkiem. Uczniowie zostali bardzo wysoko ocenieni przez opiekunów i osoby, które zostały przez nich poczęstowane przysmakami kuchni myśliwskiej.
Odwiedza nas 4 gości oraz 0 użytkowników.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...