Pozytywny czy negatywny wpływ grillowania na organizm człowieka? Lekcja w ramach Programu Szkoła Promująca Zdrowie.
W dniu 21 maja 2012 roku, w Zespole Szkół w Czudcu odbyła się lekcja na temat ,"Wpływ grillowania na organizm człowieka".
Celem lekcji było:
- propagowanie zdrowego odżywiania,
- poznanie przez uczniów skutków nieprawidłowego odżywiania,
- integracja zespołu klasowego.
Organizatorami lekcji były nauczyciele przedmiotów zawodowych - mgr inż. Agnieszka Rybak i mgr inż. Justyna Karnasiewicz. Zajęcia zostały przeprowadzone w klasie I Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz Technikum Kucharz. Uczniowie podzielili się na dwie grupy: zwolenników i przeciwników grillowania, przygotowali prezentacje multimedialne. Pesymiści oskarżali grillowane mięso o właściwości rakotwórcze optymiści twierdzili, że mięso z rusztu staje się mniej tłuste, a więc zdrowsze. Na koniec nauczyciele przeprowadzili pogadankę na temat wpływu grillowania na człowieka. Następnie uczniowie wyciągnęli wnioski:
- lepiej wybierać chudsze mięso drobiowe albo rybę. Zamarynowane w ziołach i przyprawach będą miały wyborny smak, a ich grillowanie zajmie znacznie mniej czasu niż w przypadku czerwonego mięsa,
- mięso powinno być wyjmowane z lodówki dopiero bezpośrednio przed przyrządzaniem,
- grillujmy tylko dobrej jakości produkty,
- nie zapominajmy również o surówkach i dipach jako dodatkach do grillowanych potraw,
- marynowanie sprawi, że mięso będzie smaczniejsze i bardziej kruche,
- koniecznie trzeba używać tacek aluminiowych, które zabezpieczają nasze mięso przed większością toksycznych związków, które powstają w trakcie grillowania, smażenia oraz w momencie, gdy wytopiony tłuszcz spada na węgiel,
- grillowanie jest obróbką cieplną, która powinna być sporadycznie stosowana w żywieniu ludzi. Po zakończeniu części teoretycznej uczniowie przeszli do wykonania części praktycznej - grillowanie z uwzględnieniem wniosków.